Hvis du lige mangler den sidste julegave til bedsteforældrene eller du bare har lyst til at have at dejligt minde fra børnene var små, så får du her en opskrift på hvordan du nemt kan lave dine egne hånd- og fodafstøbninger i gips. Det er et nemt og ikke mindst billigt projekt, som kan give lidt luft i gavebudgettet hos småbørnsfamilier.

Se mine andre indlæg om at spare penge her: Mor på Budget

Mine afstøbninger har været længe undervejs – faktisk lavede jeg selve afstøbningerne da Johannes var bare 10 måneder, det er altså over et år siden. Nu er de endelig blevet limet op i rammen, og er klar til at blive hængt op.

Afstøbningerne laves af to omgange, først laver man aftrykkene i trylledej, herefter laver man afstøbninger ved at fylde aftrykkene op med gips. Husk at følge anvisningerne på den gips du køber mht. blandingsforhold og tørretid. Gips til at støbe figurer med kan du købe i hobbybutikker.

Man kan også vælge at købe et samlet støbesæt med alt hvad du skal bruge, som fx. dette støbesæt* – Det er også helt fantastisk som barselsgave til nye forældre, da det er en sjov aktivitet at lave sammen med sit barn, samtidig med at man får lavet et minde man kan gemme resten af livet.

Hånd- og fodafstøbning

DIY – opskrift – Hånd- og fodafstøbning i gips

Trylledej:
4 dl mel
2 dl fint salt
2 dl vand
1 spsk. olie

Mix det hele sammen og ælt til en ensartet dej. Læg en klump dej i en form (en plasticbøtte eller en alubakke). Lav et aftryk af hånd eller fod. Det skal gerne være så hånden eller foden bliver trykket helt ned i dejen, og fingrene eller tæerne er omsluttet af dej. Tag forsigtigt hånden eller foden op, det kræver nok et par forsøg. Det gode ved trylledej er at man kan blive ved indtil man er tilfreds.

Bland nu gipsen som anvist på posen, det skal ca. have samme konsistens som pandekagedej. Hæld gipsen ned i aftrykkene i trylledejen og lad det tørre. Når gipsen er størknet, kan du forsigtigt fjerne trylledejen.

hånd- og fodafstøbning

Tilbage har du de fine gipsafstøbninger, jeg har limet dem på en ramme med et stykke pænt papir i. Det synes jeg ser super fint ud. Jeg har brugt superlim til formålet. Nu skal de op og hænge i stuen.

 

4 thoughts on “Dejlige minder – DIY baby hånd- og fodafstøbning”

  1. Hej Tina
    Jeg har problemer med at trylledejen ligesom er for våd til at få af gipsafstøbningerne! Har du været ude for det? Tror du man kan tørre det lidt i ovnen eller har du andre ideer?
    Tak 🙂

    1. Hej Lærke
      Ja det vil jeg godt tro du kan, men måske det er bedre at prøve at ælte lidt mere mel i først. Den kan godt sprække lidt hvis du tørrer den i ovnen, og så bliver dit aftryk måske ikke helt så fint og jævnt. Jeg har ikke været ude for det selv, jeg synes nemlig at trylledejen tørrer ud mens gipsen også tørrer, så den er nem at få af. Er gipsen 100% tør når du piller trylledejen af?

  2. Hej Tina – sikken en god ide, det vil vi også prøve!!🙂
    Har du et estimat på hvor længe dej/gips skal tørre før man kan pille dejen af? Bare sådan ca….
    Dbh

    1. Jeg mener gipsen hærder ret hurtigt. Måske vil den føles hård efter kun en time, men jeg ville vente noget længere med at tage dejen af for at være sikker, da gipsen de første dage er ret skrøbelig indtil den hærder helt op. Efter et par timer vil du kunne fjerne dejen forsigtigt, men gipsen skal så tørre videre bagefter inden du limer den op på noget.

      Mvh Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *