De fleste børnefamilier kan vist skrive under på at pengene ikke hænger på træerne, og at der sommetider er lidt lavvande i kassen sidst på måneden. Derfor har vi kigget lidt på vores indkøbsvaner, og set på hvilke steder vi kan spare lidt penge når vi handler ind. Nu starter vi på en ny måned, så I kan nå at være med og se om I kan spare lidt penge på jeres madbudget i denne måned. Spar penge på mad ved at følge de 13 simple råd herunder.

madbudget

13 Tips: Spar penge på dit madbudget

1: Bestem jeres ugentlige madbudget

Start med at finde ud af hvor mange penge i bruger på at handle ind på en typisk uge. Gem alle jeres kvitteringer i en måned, og regn derefter ud hvad I har brugt pr uge. Overvej om dette beløb er holdbart i forhold til resten af jeres budget. Hvis ikke må I arbejde på at nedbringe udgifterne til mad. Vores ugentlige madbudget inkl. husholdningsartikler og bleer ligger på gennemsnitligt 800kr. for to voksne og 2 blebørn. Nogle familier lever for mere og nogle for mindre, det kommer også an på fx hvor meget kød man spiser eller om man køber meget økologisk der typisk er lidt dyrere.

2: Kig i tilbudsaviser

Find de bedste tilbud på de varer du bruger mange penge på som fx kød, fisk, vaskemiddel og bleer. Det kan ofte ikke betale sig at skulle køre rundt i bil til alle byens butikker for at få de bedste tilbud. Vi kigger derimod altid i de tre samme aviser, fordi butikkerne ligger tæt på hinanden og vi har god erfaring med billige varer herfra. Vi handler altid det meste i Rema1000, fordi butikken har alle de varer vi skal bruge, og de har ofte gode tilbud. Samtidig har de gode og billige bleer. Derudover kigger vi i tilbudsaviser fra Netto og Fakta, for at se om der er nogle penge at spare i forhold til Rema1000.

3: Lav en madplan

Brug en dag om ugen eller hver 14. dag på at lave en god madplan. Madplanen skal du lave ud fra de gode tilbud du har fundet samt hvad du har i køleskabet og fryseren. Vi laver typisk madplan for 14 dage af gangen, og handler derfor stort ind hver 14. dag. Her er virkelig penge at spare på dit madbudget. Hvilket leder mig videre til næste punkt.

4: Handle stort ind en gang om ugen

Eller endnu bedre hver 14. dag. Jo oftere du kommer ud og handle, jo oftere køber du ting du ikke har brug for. Derfor er det bedst at nøjes med at handle stor ind en gang om ugen. Vi kører lige nu en test på at lave madplan og handle stort ind af kød og andre fryseegnede ting en gang om måneden, for at spare endnu mere. Så skal vi kun handle småting som mælk, frugt osv. en gang om ugen. Vi har gjort det til en fast tradition at handle ind hver søndag, så vi har et lækkert fyldt køleskab mandag morgen.

5: Lav en indkøbsliste

Ud fra din madplan skal du lave en indkøbsliste. Gennemgå alle retterne og skriv ingredienserne ned. Hvis du bliver nød til at købe mere end du skal bruge i en ret, så tænk over om resten kan fryses, eller evt. bruges i en ret en anden dag i ugen.

6: Køb ikke mere end du har brug for

Skriv ned hvor meget du skal bruge af de forskellige ting, og køb ikke nødvendigvis mere fordi der er et godt tilbud. Det nytter ikke noget at købe 10 tomater for 20 kr. hvis de 5 af tomaterne alligevel ender i skraldespanden. Hvis du ser gode tilbud som “tag 3 betal for 2” eller “spar 50%”, så overvej altid om det er noget du vil få brugt i løbet af ugen, eller noget du kan komme i fryseren til i næste uge. Køb det ikke bare fordi det er et godt tilbud. Spar penge på dit madbudget ved at spare på de “gode” tilbud.

7: Tag indkøbsnet med

Poser i supermarkederne er dyre. Hvis du handler stort ind en gang om ugen bruger du typisk 4 poser af gangen, dvs. 16 poser på en måned. En pose koster i om egnen af 3 kr., hvilket giver over 620 kr. på et år. Så køb nogle lækre indkøbsnet og tag med, de er hurtigt tjent ind igen, og så er det bedre for miljøet.

8: Genbrug eller gem dine rester

Noget vi har været rigtig dårlige til, men er blevet bedre til, er at få brugt vores rester. Nu er vi meget opmærksomme på at gemme alt hvad vi kan, og ikke smide mad ud. Hvis vi har et par skiver flæskesteg ryger de i fryseren til en flæskestegssandwich. En halv peberfrugt kan skæres i tern og fryses til en gryderet eller til fyld i en tærte. En rest oksekød – enten bøf eller steg – kan blive til lækre kødstrimler til tortillas eller i en lækker salat.

9: Hav en ugenlig restedag

Spar penge på mad ved aldrig at smide mad ud. Når vi laver madplan har vi typisk en restedag med i planen. Der er altid rester fra minimum en dag, ofte flere. Enten genbruger vi resterne i en ny lækker ret, ellers laver vi en reste-buffet med de rester vi har tilbage fra ugen. Hvis vi ender med at der slet ingen rester er – hvilket sker meget sjældent – koger vi gerne et par æg og spiser en rugbrødsmad.

10: Lav maden fra bunden

Det er generelt dyrt at købe færdiglavet mad, og det er nogen gange også svært at gennemskue hvad der er i retterne. Derfor kan du spare rigtig mange penge ved at lave så meget som muligt fra bunden selv. Lav din egen pastasovs af flåede tomater med lækre krydderier og hvidløg i stedet for at købe et færdiglavet glas. Bag dit eget brød i stedet for at købe det dyre brød fra bageren.

11: Dyrk dine egne grøntsager

Hvis du har muligheden for det, er der mange penge at spare ved at dyrke dine egne grøntsager om sommeren. I år har vi blandt andet tomater, gulerødder, rødbeder, squash, kartofler og meget andet i haven. Derudover har vi lidt frugt i form af hindbær og jordbær. Mange grøntsager kan også sagtens dyrkes i krukker eller potter på altanen, hvis man ikke lige har en have. Alt hvad vi ikke kan nå at spise i løbet af sommeren, ryger i fryseren, så er der lækre grøntsager til de kolde vintermåneder også.

12: Spis det naturen giver os

Spar penge på mad ved at udnytte alt det vi kan få gratis i naturen. Det kan være både sjovt og give lidt luft i budgettet hvis man tager ud i naturen, og plukker og samler de lækre ting naturen giver os. Selvfølgelig er det vigtigt at sætte sig ind i hvad der er spiseligt og hvad man evt. skal passe på med. Vi har blandt andet fundet blåbær, havtorn og kantareller i år. Det er også muligt at finde for eksempel hyben, hyldebær, forskellige nødder, brombær, æbler og blommer, og en masse andet. Det er bare med at komme ud i naturen og lede.

13: Hav altid nem “fast food” i fryseren

Det sidste punkt – og her kan vi spare absolut flest penge – handler om fastfood. Der vil komme dage hvor man bare ikke gider at lave mad, måske er man sent hjemme og børnene er sure og trætte. Derfor har vi altid nem mad i fryseren, så vi ikke altid falder i fælden med at hente en burger eller bestille en pizza. Hvis vi fx laver spagetti bolognese, laver vi en ekstra stor portion og fryser ned, så der er til nem mad til de dage man bare ikke gider.

Vil du se flere gode tips til hvordan du kan spare penge så besøg min side “Mor på Budget” her

Spar penge på mad – Har i andre gode tips til at spare penge på madbudgettet, så kom gerne med dem herunder i en kommentar. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *