Der er mange fordele ved selv at bage dit brød. For det første kan du få det lige præcis som du ønsker, du ved præcis hvad der er i, det smager fantastisk, du sparer penge i forhold til at købe det ved bageren, og så er det skønt med duften af friskbagt brød en lørdag morgen.

bag selv brød

Jeg havde lavet dej igår, og bagte i morges lækre boller og rugbrød der havde koldthævet hele natten i køleskabet. Faktisk bager vi tit brød, gerne 3 gange om ugen, så der er altid friskbagt brød. Oftest bager vi med surdej, fordi det bare giver en helt fantastisk smag, men man kan også sagtens udelade surdejen og stadig få et lækker og luftigt brød.

Min guide til surdej:

Surdej kan være en svær størrelse. Jeg har dræbt adskillige fordi de er blevet for sure til mig. Indtil jeg opdagede surdejshemmeligheden for glemsomme mennesker som mig – sæt den i køleskabet. I køleskabet går det nærmest i hi, og den bliver ikke for sur fordi du glemmer den nogle dage.

Det første du skal gøre er at lave surdejen: Se her hvordan

Når du har en surdej der bobler lystigt, så sæt den i køleskabet hvis du er lige så glemsom som mig. Så skal du bare tage den ud ca. 12 timer inden du skal bage med den, og evt. fodre den hvis den trænger.

Bag selv brød

Det der med at bage lækkert rug- eller grovbrød er en lang proces og kan nogen gange virke en smule uoverskueligt, men hvis man planlægger godt behøver det ikke at kræve det store arbejde. Lav evt. dejen om aftenen, og lad den hæve i køleskabet natten over. Lad den stå en times tid ved stuetemperatur og bag den herefter. Brødet bliver lækkert og saftigt af at koldthæve.

Ugeplanlægning af brødbagning

Okay, nu tænker du jeg er lidt småskør – men ja jeg har selvfølgelig en ugeplan for min brødbagning, jeg kan slet ikke undvære den. Og jeg vil gerne dele den med dig, så du også kan have friskbagt brød alle ugens dage.

Mandag:
Morgen: Sæt kerner og surdej i blød (rugbrød) – Sæt resten af surdej på køl
Lav dej til hverdagsboller
Eftermiddag: Bag hverdagsboller (morgen- og eftermiddagsmad)

Tirsdag:
Morgen: Lav rugbrødsdej + Lav grovbrødsdej
Eftermiddag: Bag rugbrød + bag grovbrød

Torsdag:
Morgen: Sæt kerner og surdej i blød (rugbrød)

Fredag:
Morgen: Lav rugbrødsdej
Eftermiddag: Bag rugbrød

Lørdag:
Aften: Lav dej til koldthævede søndagsboller

Søndag:
Morgen: Bag morgenboller
Aften: Fodre surdej og lad den stå 12 timer på køkkenbordet

Her kan du se noget af det jeg har bagt i ugens løb, og finde opskrifter på det.

bag selv brød

Skønt brød lavet med ølandshvede og uden surdej – Find opskriften her

bag selv brød

bag selv brød

Lækre morgenboller med malt- og grahamsmel, lavet på surdej

Jeg håber jeg har inspireret dig til selv at komme igang med at bage. Jeg lover dig at det vil du ikke fortryde.

Besparelse

Du kan bage dit eget brød for næsten ingen penge, her er ca hvad mine brød koster at lave (oveni kommer en smule strøm til ovnen):

Grovbrød: 5-6 kr (besparelse på 25 kr i forhold til hos bageren)

Rugbrød: 7-9 kr (besparelse på min. 20 kr i forhold til bageren)

Boller: 0,5 kr pr bolle (5 kr besparelse i forhold til bageren)

Hvis vi regner med hvad vi i gennemsnit spiser på en uge (2 rugbrød, 1 grovbrød og 12 boller) sparer vi ca 125 kr pr uge på brød – 6500 kr på et år

Det kan altså virkelig godt betale sig at bage sit eget brød. Lad børnene være med i køkkenet, det elsker de fleste børn. Glæd familien med hjemmebagt brød, det er både sundere og billigere (og sjovere).

Læs mere om hvordan du kan inddrage børnene i madlavningen her – Det er både en fordel hvis du har hjemmebørn, eller dine børn bliver passet ude. Madlavningen bør være et samlingspunkt i en familie, og selv meget små børn kan deltage i dele af madlavningen. Det styrker deres selvværd og giver gode familieoplevelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *