Stort set alle jeg kender sætter sig nogle mål de vil nå mens de er på barsel. Det synes jeg også er rigtig fint, men man skal også huske at nyde den sidste del af graviditeten og lade op til fødslen. Her kommer en top ti til hvad du kan lave på barsel inden baby bliver født.

barsel

1: Fyld fryseren op med lækkert mad

Lav en masse lækre gryderetter og kager og fyld fryseren godt op. Det er super skønt at have noget man hurtigt kan tage op til de aftener hvor baby ikke lige sover så meget, eller vil ammes konstant.

Ideer til mad du kan lave til fryseren:

  • Boller og brød
  • Pølsehorn og pizzasnegle
  • Lasagne
  • Frikadeller
  • Gryderetter
  • Suppe af forskellige grøntsager
  • Kødsovs
  • Kager til barselsgæsterne

2: Vask babytøj

Det er vigtigt at vaske alt det tøj du planlægger at baby skal have på. Både brugt og nyt tøj. Man siger at nyt tøj skal vaskes hele 20 gange, før alt kemi er ude af det, men jeg vasker det nu bare en enkelt gang. Husk at bruge neutralt vaskemiddel, og undlad at bruge skyllemiddel.

3: Lav børneværelset klar

Her kan du bruge tiden på at samle møbler og gøre værelset helt klar til den lille. Oftest bruger de jo ikke værelset særligt meget i starten, men der er nogle ting der er rare at have styr på. Vigtigst synes jeg at puslebordet er, og selvfølgelig et sted den lille kan sove. Det kan være en tremmeseng eller en vugge, eller i en babynest eller lift i jeres seng.

4: Anskaf det sidste babyudstyr

Når du går på barsel har du god tid til at få overstået de sidste indkøb inden baby kommer. Du har garanteret en idé om hvad du mangler, og de fleste laver da også lange lister med alt hvad de skal huske at have købt. Man vil nødig stå og mangle noget, især ikke når det er første barn.

Husk at du mange steder kan få gratis babypakker når du er gravid. Bl.a. bleer, vådservietter, sutter og meget andet. Pakkerne kan oftest bestilles på nettet, og efterfølgende afhentes i butikken. Det er en god måde at få afprøvet forskellige mærker og produkter på, og så er det jo bare dejligt med gratis ting.

Du kan se en oversigt over de gratis babypakker her

5: Sy, strik eller hækl til baby

Hvis du er kreativ og god til enten at sy, strikke eller hækle, er det en oplagt tid til at få udvidet babys garderobe eller legetøjskasse. Her kommer et par ideer til hvad du kan give dig i kast med selv at lave:

  • Ammeindlæg
  • Hagesmække, Se min opskrift på en hæklet savlesmæk her
  • Tøj til baby
  • Små bamser
  • Sengerand
  • Babynest
  • Kørepose

6: Planlæg barnedåben

Under barslen kan du begynde at tænke på barnedåben. Skal dit barn have en traditionel barnedåb i en kirke, eller måske en navngivningsfest. Du kan begynde at undersøge priser på lokaler eller restauranter, hvis det ikke skal holdes hjemme. Overvej også hvad menuen skal stå på, og lav gæstelisten klar. Du kan også lave bordkort, invitationer og ønskeliste klar, så kan I altid tilføje ting når baby er født.

7: Pak tasken til fødslen

Når du går på barsel, er det tiden at få pakket tasken du skal have med til fødslen. De fleste synes det er rart at have den pakket en måneds tid inden termin, hvis nu fødslen skulle gå igang før tid.

Her kan du se mit bud på hvad du skal pakke i tasken

8: Forbered dig på fødslen

For mange giver det ro i sindet at forberede sig på hvad der skal ske under fødslen. Der er rigtig mange måder at gøre det på, fx kan du tage på rundvisning på fødegangen, for at se fødestuerne og afdelingen hvor du skal føde.

Du kan gå til fødselsforberedelse eller fødselstræning, og lære en masse fra dygtige jordemødre der kan svare på alle dine spørgsmål. Derudover findes der et hav af bøger du kan læse om fødselsstillinger, smertelindring og de første uger med et spædbarn i familien. Du skal finde en måde at forberede dig på, der giver mening for dig og din familie.

9: Tag på date med din kæreste

Hvis du venter dit første barn, er det vigtigt at prioritere kærestetiden inden fødslen. Hvis du i forvejen har børn ved du sikkert hvad jeg mener. Så snart den lille er født, er der ikke meget tid til at være kærester, og gå i biografen eller ud og spise om aftenen. Så inviter din kæreste ud og hyg jer.

Nyd jeres alenetid sammen, og snak om hvad I forventer når den lille kommer. Snak om hvad I glæder jer til og hvad I hver og sær er bekymrede over eller bange for. På den måde kan I bedre støtte hinanden under og efter fødslen.

10: Forkæl dig selv

Brug den sidste tid inden fødslen på at fokusere på dig selv. Gør ting i hverdagen der får dig til at slappe af, gå en tur, tag en tur i svømmehallen eller bestil tid til en graviditetsmassage. Du skal huske at lade din krop op til fødslen, så brug noget tid på at slappe af, se nogle gode film og læs nogle bøger.

Samtidig kan du bruge tiden til at mødes med dine veninder på café og sludre. Især hvis nogle af dem har børn i forvejen, så er der jo rig mulighed for at få svar på nogle af de spørgsmål du helt sikkert har. En forkælelse som man tit glemmer i tiden før man får børn er SØVN – Husk at sove alt det du kan, du kommer helt sikkert i underskud i de næste mange måneder.

Hvad får du tiden til at gå med mens du er på barsel?

Indlægget er oprindeligt udgivet 1. marts 2016, senere er det opdateret for at give dig den bedste oplevelse og information.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *