Annonce

Tænder – Et emne som alle forældre til små børn med garanti tænker på og måske også bekymrer sig om. Herhjemme fik J først sin første tand da han var over 1 år. Nu er han 2 (om 1 uge) og han mangler stadig en del tænder. J er meget generet af at få tænder, og det er garanteret også medvirkende til hans dårlige nattesøvn. Derudover er han i perioder meget småtspisende, og fortæller selv at han har ondt i tænderne. 

Det er både godt og ondt at få tænder så sent, men uanset hvornår dit barn får tænder, så kan det give forskellige gener og udfordringer. I dette indlæg kan du læse om hvordan du kan hjælpe dit barn igennem det at få tænder, samt hvornår du kan forvente at de første tænder dukker op. Det er dog meget individuelt.

tandfrembrud

Til sidst i indlægget finder du et billede med en masse gode råd. De er lavet i samarbejde med en tandlæge og en psykolog med speciale i børnefamiliehverdagen, og fortæller om hvordan du giver dit barn sunde tænder, og gør det at pleje sine tænder til en naturlig del af den daglige rutine.

Børnenes første tandfrembrud

Hvad er det egentlig der sker, når dit barn får de første tænder? Det kan være en meget god idé at være orienteret om, hvornår de første tænder begynder at bryde frem, så du er klar over, hvorfor dit barn vil kræve lidt ekstra omsorg.

Når dit barns første tænder begynder at bryde frem, kan det starte nogle voldsomme gener både for dit barn og dig. Typiske tegn på tandfrembruddet er søvnproblemer, ømme og kløende gummer og i nogle tilfælde feber.

Det er rigtig vigtigt, at du giver dit barn en god introduktion til tænderne. Hvis ikke, kan dette resultere i, at barnet senere vil udvikle en skræk for at gå til tandlægen. Omkring 40 % af den danske befolkning lider af tandlægeskræk, hvilket gør det til den næstmest angstfremkaldende lidelse lige under højdeskræk. Som forældre er du den første som kan sikre, at dit barn får en tryg og god introduktion.

Frembruddet

Frembruddet af tanden er en proces der sker, når en tand vokser igennem kæbeknoglen og bryder ud af gummen. Dette kan give anledning til irritation og lettere smerte hos dit barn.

Hyppige tegn på tandfrembrud:

  • Gummerne kan være hævede, røde, hvide og hårde.
  • En dråbe blod kan ses der, hvor tanden skærer igennem gummen.
  • Kinden kan se rød ud på siden, hvor tandfrembruddet sker.
  • Der kan være en øget tendens til, at dit barn savler mere end normalt.
  • Dit barn kan have et forøget behov for at bide på hårde genstande.
  • Forstyrret søvnmønster.
  • Din barn er generelt mere irritabel og sur.

Tips til at hjælpe dit barn gennem tandfrembruddet:

  • Med en helt ren finger kan du massere barnets gumme.
  • En køleskabstempereret sut kan have en beroligende effekt (dog aldrig direkte fra fryseren, da det kan skade den nye tand)
  • Behovet for at bide på noget hårdt kan ligeledes tilfredsstilles med en bidering.

En overskuelig illustartion med gode råd

Sammen med tandlæge Søren Sehested og psykolog med speciale i børnefamiliehverdagen Heidi Agarkvist har vi lavet en informativ grafik omkring børns tænder og den udvikling, som de går igennem. Her kan du læse nogle gode råd til, hvordan du kan håndtere tandfrembruddet samt en oversigt over, hvornår du kan forvente, at de første tænder vil begynde at bryde frem.

tandfrembrud

//Indlægget er sponsoreret//

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *