Sense foredrag med Suzy Wengel - Sådan kan du tabe dig ved at bruge Sense "Sund Fornuft"

Tæt på 250 forhåbningsfulde kvinder og (og ca. en håndfuld mænd der er blevet tvunget med af deres koner) vender øjnene mod kvinden der nu er gået på scenen – Suzy Wengel. Blandt mange af tidens kvinder mellem 30 og 50 år har hun nærmest fået idolstatus – men hvad er det nu lige hun kan? Jeg var skeptisk før dette foredrag om livsstils”kuren” Sense – Jeg vidste på forhånd at det var noget med at måle mængder af mad i hænderne, og har faktisk altid troet at Sense var et udtryk for at føle – ligesom at føle maden i hænderne. Min viden var begrænset, men jeg var lidt bange for at hun var endnu en af tidens fedtforskrækkede speltmødre.

Læs også: Kan man tabe sig på hotdogs og vaniljeis

Men Suzy fik hurtigt fortalt mig at Sense altså kommer af det engelske udtryk common sense – sund fornuft. Min første aha oplevelse i aften, nu giver det jo mere mening. For faktisk handler det hele jo “bare” om at bruge sin sunde fornuft. Derudover var alt tilladt på Sense, og da hun både snakkede om bacon og vin, blev jeg mere rolig. Måske var det alligevel ikke så slemt?

Se Suzys korte introduktion til Sense her (2 min):

Hvad er Sense?

Sense er ikke en kur, men nærmere en livsstil – en værktøjskasse du kan bruge til at sammensætte dine måltider eller “Spisekasser” som Suzy kalder den. Typisk vil din dag bestå af 3 spisekasser, som du åbner når du er sulten, og lukker når du er færdig med at spise. Dine spisekasser skal sammensættes efter Suzys tallerkenmodel, og det er her hænderne kommer ind i billedet. En tallerken skal nemlig bestå af 3-4 håndfulde mad. 1-2 håndfulde grøntsager, 1 håndfuld protein og 1 håndfuld stivelse/frugt. Ud over disse 3-4 håndfulde skal du have 1-3 spsk. fedt.

Se Suzys video om spisekasser og tallerkenmodellen her (8 min) – Hun forklarer også hvad du kan fylde dine spisekasser op med i de forskellige håndfulde:

Taber man sig på Sense?

Det korte svar er Ja – hvis du altså spiser efter tallerkenmodellen, og ellers følger principperne. Forklaringen er at du vil komme i kalorieunderskud, og derfor vil du tabe dig.. igen sund fornuft. Men du skal altså ikke bøvle med at tælle kalorier osv., du skal blot måle maden af i dine hænder. Hvis du mod forventning ikke taber dig, så skal du justere på størrelsen på dine håndfulde, skru lidt ned for mængderne hvis vægten står stille i 3 uger eller mere. Suzy fortæller at du i gennemsnit vil spise 1700 kalorier hvis du spiser efter Sense-principperne, men det varierer selvfølgelig efter størrelsen på dine hænder.

Du kan dog godt “snyde” lidt – det er nemlig kun 2 ud af 3 dagens måltider der skal følge tallerkenmodellen, så du kan for eksempel godt spise din skyr med musli til morgenmad, når du bare følger modellen for frokost og aftensmad.

Se eksempler på hvad du kan spise på Sense og en lidt nærmere forklaring af tallerkenmodellen her (8 min):

Hvordan kommer man igang med Sense?

Suzy anbefaler at du spiser meget stringent efter principperne de første 14 dage, og herefter skal du arbejde på at tilpasse Sense så det passer til dig. Derfor skal du altså fylde dine spisekasser op de første 14 dage, og arbejde på at lære de forskellige principper at kende. På den måde er du godt klædt på til livets udfordringer efterfølgende.

Du kan for eksempel “spare op” ved at undlade at spise morgenmad, hvis du ved at du skal i byen om aftenen. Så kan du gemme din ene spisekasse, og på den måde have 2 hele spisekasser til aftensmaden.

Suzy fortæller om hvordan du kan tilpasse Sense til dig selv og din hverdag i denne video (10 min):

Hvad kan jeg bruge fra foredraget?

Som det er nu faster jeg gerne 2 gange om ugen efter 5:2 princippet. Da jeg er rigtig dårlig til at få talt mine kalorier, så synes jeg at Suzys principper virker rigtig håndterbare, idet man ikke skal veje, indtaste og tælle. På mine fastedage skal jeg have max 500 kalorier, og jeg spiser typisk dem alle på et måltid – aftenmaden. Den sidste uge her efter foredraget har jeg planlagt dette måltid ud fra Sense-principperne om 3-4 håndfulde på en tallerken plus 1-3 spsk. fedt. Da det passer med ca. 500-600 kalorier, er det perfekt at kombinere med 5:2 – så slipper man også for at tælle kalorier. Så på mine fastedage er Sense allerede implementeret.

Derudover spiser jeg gerne min morgenmad og frokost eller Sense, men jeg er ikke så “skemafast” med mine måltider og oftest er jeg ikke sulten før kl 12 og spiser så bare frokost. Jeg prøver at lytte til min krop og min sult, og bruger “fornuften”.

Suzys foredrag var rigtig godt, og hun havde også sin mand med, som også fortalte om nogle spændende aspekter i forhold til kemien i mad og diabetes. Meget spændende for en nørd som mig, men det aller aller bedste ved foredraget var at Suzy fortalte at ingenting var forbudt at spise. Der er plads til at spise et stykke kage eller en hel plade rittersport (for ja, det gør Suzy faktisk også selv nogen gange) – Så regner man bare det for en spisekasse i sig selv.

Derudover fortalte Suzy at hun selv havde tabt 40 kg – og tilmed drukket et glas vin hver dag i løbet af hendes vægttab – Se det er jo noget jeg kan lide at høre. Suzy og hendes mand Thomas var gode fortællere, og deres interne jokes og drillerier gav et løft til hele foredraget. Jeg kan varmt anbefale foredraget til andre der er interesseret i at høre mere om Sense, også selvom du, som mig, måske ikke vil implementere det 100% i alle måltider. Det skader jo ikke med lidt Sund Fornuft i dagligdagen.

Vil du gerne igang med Sense? Så har Suzy skrevet flere gode bøger og opskriftsbøger der kan sætte dig godt ind i alle principperne. Bøgerne kan du købe hos Saxo*.

Jeg vil rigtig gerne høre dine erfaringer med Sense? Har du prøvet det, vil du gerne igang eller synes du det lyder helt skørt? Så smid en kommentar herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *