En af de ting der fylder rigtig meget når man er ny forældre er bekymringer – vi bekymrer os om alting lige fra vores børns spisevaner til deres sproglige- og motoriske udvikling. Det er vist ganske naturligt, og et sundt tegn på at vi prøver at være de bedste forældre vi kan for vores børn.
Hvis man hjemmepasser sine børn, bliver bekymringerne ofte endnu mere udtalte, fordi man netop står med “hele” ansvaret for udviklingen selv. Mange mødre bekymrer sig meget om barnet sproglige udvikling de første år – for det er selvfølgelig vigtigt at barnet får den bedst mulige start på livet. Desværre er vi rigtig gode til at sammenligne vores børn med andres, og fokusere meget på om vores børns sprog er på niveau med alle andre børns.
Jeg gør det selv – sammenligner mine to børn og deres udvikling – på trods af at de er vidt forskellige. Johannes har fra han var meget lille været utroligt langt fremme sprogligt, han talte i sætninger fra han var 1,5 år ca. Ellen derimod er snart to år, og siger kun få enkelte ord. Det er helt normalt, men alligevel kan man ikke lade være med at blive lidt bekymret, vi vil jo alle gerne give vores børn de bedste vilkår i livet.
Jeg synes det er vigtigt at styrke Ellens sprog igennem leg, og samtidig prøve at udfordre Johannes i forhold til hvor han er i hans sproglige udvikling. Med disse tanker i baghovedet har vi igennem de sidste uger testet legetøj fra Ciha.dk. Ciha.dk er en webshop der sælger legetøj der kan hjælpe med at udvikle børns sprog, og bag webshoppen er en familie der har haft disse ting tæt inde på livet. Rikke og Jens har nemlig pigerne Alberte og Ella, som begge er født med store høretab, og det er deres baggrund for at have startet denne webshop, der skal hjælpe børn med at udvikle deres sprog igennem leg.
Meget af deres legetøj på webshoppen er egentlig ganske almindeligt legetøj, som vi måske kunne have fundet på at købe alligevel, men forskellen er at man hos Ciha.dk får nogle super gode vejledninger med til hvordan legetøjet kan bruges til at styrke barnets sprog. Her er vores favoritlegetøj:
Historie-lommelygter
En af de ting børnene er svært glade for for tiden er lommelygter, så da jeg så de små lommelygter, der kunne fremvise små billeder var jeg klar over at dem skulle vi have. De er bare et hit herhjemme, vi har en med cirkusbilleder, og en med billeder fra kendte eventyr. Vi har brugt lygterne på værelset inden sengetid til at fortælle historier. Typisk har jeg startet med at fortælle noget ud fra billederne, men børnene er hurtigt brudt ind med deres eget twist på historien. Lommelygterne er super gode til at få gang i fantasien og lysten til at fortælle historier – og de er blevet brugt igen og igen. Særligt Johannes har haft stor glæde af de små billeder, og efterhånden som han lærte billederne at kende, kom der flere og flere ord på, og flere spændende historier blev udviklet. Lommelygterne er derudover virkelig gode til at få børnene til at holde fokus på fortællingen, og i og med at rummet er mørkt, er der heller ikke mulighed for de store distraktioner.
Læs mere om hvordan du kan bruge lommelygterne til at styrke sproget hos dit barn her.
Klistermærkebøger
Vi har fået 2 klistermærkebøger, en med dyr og levesteder, og en med hjemmet. Det er helt klart det legetøj der er blevet leget mest med de sidste uger – de her bøger er simpelthen geniale! Begge børn har stor glæde af dem, og jeg kan huske at have haft noget lignende i min barndom.
Ellen elsker at sidde og putte klistermærker i bogen, og vi øver alle navneordene på de ting der er i bogen – seng, sofa, badekar, hund osv. Det er rigtig godt, for det er alle ting hun kender fra sin hverdag, men som vi måske ikke altid får sat ord på. Vi kan også udvide legen, og spørge hende “hvor skal pigen sidde?” og så kan kun vælge om hun synes hun skal sidde på stolen eller i sofaen. Det er en rigtig god måde at lære en masse hverdagsord på, og vi kan se at hun kender alle ordene, for hun kan sagtens finde tingene hvis man spørger hende om det. Nu er næste skridt at få hende til at bruge ordene også, og det kommer lige så stille og roligt.
Johannes har fået klistermærkebogen med dyr og dyrenes levesteder, og han har fået en favoritside i bogen. Siden med dinosaurer – det er en helt nyopdaget interesse hos ham, som virkelig har fået et skub efter vi fik denne bog. Vi har sågar været nød til at tage på biblioteket og låne en bog om dinosaurer i håb om at mor kan lære nogen af navnene på dinosaurerne. Siden med bondegårdsdyr og fisk er også favoritter, og vi snakker om hvad de forskellige dyr hedder, hvad deres unger hedder, hvad de spiser og hvor de bor. Johannes ved utroligt meget om dyr, og han kan også lære os voksne en ting eller to. Det er sjovt!
Påklædningsdukke og bamsepuslespil
Jeg havde egentlig Ellen i tankerne da jeg bestilte påklædningsdukken, men det viste sig at Johannes egentligt fik mest glæde af den lige nu. Det samme med bamsepuslespillet. De 2 ting er lidt i samme kategori, og der følger forslag til forskellige lege man kan lege med dem med. Johannes har brugt bamsepuslespillet til at spejle situationer han kender fra vores hverdag. De 3 bamser har for ham repræsenteret Johannes, mor og far. “Se nu er mor glad fordi kun har en flot kjole på” eller “Nu er Johannes glad fordi han har regntøj og gummistøvler på og skal ud og hoppe i vandpytter”. De 3 bamser har givet anledning til mange gode samtaler og snakke om hverdagen og ting som vi måske til daglig ikke tillægger den store betydning. Især de forskellige ansigtsudtryk er gode, og vi kan snakke om hvordan de forskellige følelser ser ud.
Observationsspillet
Dette spil er moderens favorit. Det er virkelig sjovt og giver anledning til en masse gode samtaler. Ellen er for lille til det endnu synes jeg, men Johannes er helt med på hvordan man kan finde de brikker der matcher kortene. Vi har spillet det lidt som spillet Vildkatten, og Johannes er super hurtig og dygtig til at finde brikkerne og sætte ord på hvad der er på billederne. Jeg tror det er et spil vi kommer til at få rigtig meget glæde af, og vi kan udvikle måden vi spiller det på efterhånden som børnene bliver ældre.
Den gode samtale
Fælles for de ovenstående produkter, er at de har givet os baggrunden for nogle rigtig gode samtaler med børnene. Den slags samtaler hvor man kan se og høre at børnene udfordrer deres sprog, er nysgerrige og interesserede i at lytte og tale. Det er det aller vigtigste tror jeg. At finde de ting der kan fange børnenes opmærksomhed og nysgerrighed, for det er baggrunden for den gode sprogudvikling.
Hvis du gerne vil lære mere om hvordan du kan hjælpe dit barn med den sproglige udvikling, så tag et kig forbi Ciha.dk – de har en helt fantastisk blog med masser af gode råd og vejledninger. Læs her hvordan du kan udvide dit barns ordforråd eller her hvordan du kan støtte dit barns sprog igennem leg. For jeg tror at legen er helt essentiel for børnene. Børn skal lege, og børn skal lære igennem legen. Derudover er det vigtigt at huske at børn er forskellige, og de udvikler sig på forskellige måder. Jeg tror det vigtigste er at dyrke børnenes interesser, og møde dem lige der hvor de er i deres udvikling, og sætte ord på så meget som muligt i hverdagen. Det er i hvert fald hvad vi kan se der virker for vores børn.
Produkterne der er nævnt i dette indlæg er sponsoreret af Ciha.dk, men holdningerne og ordene i indlægget er helt mine egne. Jeg skriver udelukkende om produkter jeg selv kan stå inde for, og som jeg vil anbefale til andre.
Jet kan ikke fiinde produkterne hos Ciha.
Hvis du klikker på de links der ligger direkte i teksten hvor jeg skriver om de forskellige produkter, så kommer du til de enkelte produktsider hos Ciha 🙂