Sæt fødslen i gang ved at spise bestemte ting eller udføre bestemte handlinger. Du har nok hørt flere af de gamle skrøner om hvordan du kan starte din fødsel. Du kan sandsynligvis ikke sætte fødslen i gang hvis din krop ikke er klar til det, men der er ting du kan gøre for at prøve at give kroppen det sidste skub.

Sæt fødslen i gang - 5 tips til at sætte fødslen i gang naturligt

Der er 117 (eller flere) gode råd til hvordan du kan sætte din fødsel igang. Jeg prøvede selv nogle af dem da jeg nærmere mig terminsdatoen, og var ved at være rigtig godt desperat for at få baby E i armene.

Du kan prøve følgende:

1. Hindbærbladete

De siges at te af hindbærblade kan være med til at styrke livmoderen og være med til at give bedre veer. Samtidig skulle teen kunne være med til at smidiggære mellemkødet, så man ikke går så meget i stykker under fødslen. Nogle oplever at få flere plukveer når de drikker teen, men det er ikke videnskabeligt bevist om det faktisk har nogen effekt.
Jeg drak selv teen den sidste uge af graviditeten, men mærkede ikke nogen umiddelbar effekt. Jeg har dog hørt fra kvinder der synes den gav flere og kraftigere plukveer. Men som min jordemoder sagde, det kan jo ikke skade at prøve.

2. Sæt fødslen i gang med sex

I følge fagfolk, blandt andet min egen jordemoder, er sex det eneste der videnskabeligt kan have en effekt på at sætte fødslen igang. Det skyldes at der er et stof i mandens sæd, der er det samme som det de bruger til at sætte en fødsel igang, dog i en meget lille koncentration. Derudover kan en orgasme muligvis sætte gang i nogen sammentrækninger, der kan gå over i veer. De fleste er dog enige om at sex kun vil have en effekt hvis fødslen alligevel er lige om hjørnet.
Også stimulering af brystvorterne siges at kunne have en effekt. Igen skal kroppen være klar til det, og stimulering af brystvorterne kan fremprovokere sammentrækninger i livmoderen, der kan give veer.

3. Akupunktur

Akupunktur kan hjælpe med at sætte en fødsel igang på den måde at det kan hjælpe til at modne og gøre kroppen klar til fødsel. Derudover siges det at fødselsforberedende arkupunktur kan være med til at forkorte fødslen en smule.

4. Sæt fødslen i gang med vælvære

For at en fødsel går i gang skal der være en høj koncentration af hormonet oxytocin i kroppen. Oxytocinniveauet øges når vi har det godt og er udhvilede. Derfor kan ting der giver os velvære være med til at starte en fødsel. Det kan fx være søvn, massage, kys og kram, sex, afslappende bade, og bryststimulering. Når man er udhvilet og har det godt, er man også bedre kaperet til at gennemgå et fødselsforløb. Derfor er et godt råd at få en masse søvn og afslapning den sidste tid af graviditeten.

5. Spis fødslen igang

Et af de lidt sjove råd lyder på at spise forskellige ting. Nogle af de mest populære ting er ve-kagen eller –pizzaen. Jeg ved som sagt ikke om det virker, men som gravid har man altid lyst til pizza og kage, så hvorfor ikke prøve. Opkrifterne på ve-kage og –pizza findes her.
Ananas siges også at indeholde nogle specielle ensymer, der skal kunne være med til at modne livmoderhalsen, dog skal der vist ret store mængder ananas til før det har effekt. Dog er ananas sundt og det kan jo ikke skade at prøve.

Læs også: Pakkeliste til fødslen

Det må du aldrig gøre!

Der findes mange råd om at drikke stærk kaffe, spise stærk mad eller drikke amerikansk olie. Jeg fik i min graviditet at vide at det var det dummeste man kunne gøre. Disse ting er alle noget der sætter gang i dine tarme, i så kraftig en grad at det måske vil kunne fremprovokere veer. Dog vil disse ting virke stærkt afførende, og vil udmatte kroppen i en sådan grad at man måske ikke vil have krafter nok til at klare en fødsel. Derudover kan du risikere at have diarre under fødslen, og det lyder ikke så sjovt.

Et andet gammelt husmorråd går på at gå på trapper eller lave andet fysisk hårdt arbejde for at sætte gang i fødslen. Igen skal man passe på sin krop, for ikke at være så udmattet at kroppen ikke kan klare fødslen. En rask gåtur i den friske luft gør dog for det meste altid godt.

Men..
Langt de fleste fagfolk er enige om at en fødsel først starter når både barn og mors krop er klar til det. Så man skal nok ikke forvente at fødslen starter hvis man spiser kage, pizza og masser af ananas mens man drikker en kop hindbærbladete. Men når man alligevel går der hjemme og venter kan man jo lige så godt prøve.

Så er der vist kun tilbage at ønske dig en helt fantastisk fødsel!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *