Jeg havde ikke rigtig så mange forventninger til amning inden jeg fødte, andet end at selvfølgelig skulle jeg amme, og det kunne da ikke være så svært. I dette indlæg vil jeg dele 5 ting om amning med Jer, som jeg gerne ville have haft at nogen fortalte mig inden jeg fødte.

Amning er ikke kun mad
Amning er så meget mere end bare at give dit barn mad. Babyer vil selvfølgelig ammes når de er sultne og tørstige. Derudover kan de have behov for at blive ammet hvis de har brug for trøst, nærvær og øjenkontakt med mor. Hvis babyer bliver overstimulerede og trætte, kan de også efterspørge amning for at få hjælp til at slappe af og falde i søvn, samtidig med at amning er godt for deres immunforsvar, og de derfor efterspørger amningen mere under sygdom. Derfor kan man ikke regne med at ammebørn blot vil amme hver 3. time som altid er det man får at vide. Nogen små babyer har brug for at amme langt oftere.

Man taber sig ikke bare fordi man ammer
Graviditetskiloene ryger ikke bare fordi du ammer dit barn, som mange måske forventer eller har fået fortalt. Godt nok forbrænder du lidt ekstra kalorier når du ammer, men du er også ekstra sulten. For at holde mælkeproduktionen oppe, er det vigtigt at man får nok mad og drikke, og sammen med de mange timer på sofaen med baby ved brystet, er det altså ikke givet at du nødvendigvis taber dig af amning. Nogen gør og det er heldigt for dem.

Der findes noget der hedder appetitspring
Det ord – appetitspring – havde jeg aldrig hørt inden jeg fødte, men jeg lærte det hurtigt at kende. Appetitspring er noget ammebabyer har. Deres formål er at øge din mælkeproduktion. Et appetitspring går helt enkelt ud på at babyen hænger i brysterne på dig nærmest 24-7 i 3-4 dage. Herefter er din mælkeproduktion steget, og amningen kører videre som normalt. Appetitspring forekommer som regel omkring 3 uger, 6 uger, 3 måneder og 6 måneder (men ingen regler uden undtagelser). Appetitspring er hårde, både psykisk og fysisk. Du føler ikke at du laver andet end at amme, og du får mega ondt i babelutterne.

Det er ikke altid nemt
Amning er bestemt ikke nemt. Det kan jeg skrive under på. Jeg har haft 2 vidt forskellige ammeforløb, men de har begge været hårde. Jeg troede jo at amning bare var sådan noget man gjorde, for barnet skulle jo have mad. Men der tog jeg fejl. Det er hårdt arbejde at få etableret amningen. Det har bogstaveligt talt krævet blod, sved og tårer begge gange. Der er mange ting der kan gøre amningen til en kamp, det kan være det at få mælken til at løbe til, holde mælkeproduktionen oppe, finde den rette sutteteknik, tandfrembrug hos baby for slet ikke at snakke om brystbetændelse og svamp. På trods af disse udfordringer, er det dog fantastisk at amme når det fungerer.

Alle folk har en holdning til det
Nogen synes amning er fantastisk, nogen synes det er noget der bare skal overstås, nogen synes du ammer for længe andre synes du ammer for kort tid. Lige meget hvad du vælger, så kan du være sikker på at folk har en mening om det. Mit bedste råd er at lytte til dig selv og dit barn. Gør hvad der er rigtigt for jer, og lad andre folks kommentarer ryge ind af det ene øre og ud af det andet.

Hvad ville I gerne have vidst om amning inden I blev mødre?

 

2 thoughts on “5 Ting jeg gerne ville have vidst om amning inden jeg fødte”

  1. Jeg ville rigtig gerne have vist mere om overproduktion. Altså, alle sagde jo, at det gjorde ondt at amme. Så jeg troede bare, at jeg var sart. Indtil jeg fandt ud af, at jeg havde en voldsom overproduktion, der havde udviklet sig til brystbetændelse …
    Jeg tror og håber, at jeg ved nok om amning nu, til at forebygge at det sker igen!

    1. Åh ja det har jeg også hørt flere have problemer med. Jeg har ikke selv oplevet det, jeg har i stedet kæmpet med at holde produktionen oppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *