Jeg har som sådan ikke nogen nytårsfortsætter i år – jeg er egentlig ikke så meget til den slags. En ting jeg dog har sat for mig at gøre her i januar, er at få ryddet op. Få ryddet op og ryddet ud i alt det der fylder unødvendigt. Både fysisk herhjemme og mentalt i mit hoved. Egentlig tror jeg meget af det hænger sammen – altså hvordan vi bor og de ting vi omgiver os med og hvordan vi har det.

ryd op

Oprydning – ryd op i hjemmet

Vi har brugt den første uge af januar på at rydde ud i nogle af vores ting. Vi mangler stadig en del, men det er rart at se, at det går fremad. Vi har fyldt flere sække med ting fra huset, som vi ikke har brug for mere. Det er både tøj, som jeg ikke føler mig tilpas i eller ting som ikke vækker glæde hos os. Det er også mange af de ting, du kender dem sikkert, som egentlig ikke har et formål eller en plads, men som bare bliver flyttet rundt igen og igen, og egentlig stresser os og intet formål tjener.

Her er de 3 kriterier jeg bruger når jeg rydder op i mine ting:

 1. Gør denne ting mig glad?
 2. Har jeg brugt denne ting inden for den sidste måned (eller sidste sæson hvis det er fx sommertøj)?
 3. Hjælper denne ting mig med at være den jeg gerne vil være?

Jeg prøver kun at beholde ting, der opfylder alle 3 kriterier. Dvs. Når jeg tager en ting op, mærker jeg først om den gør mig glad, og om det er noget jeg bruger. Hvis ingen af de kriterier er opfyldt ryger den direkte ud. Hvis det er noget der gør mig glad, og jeg bruger den, så tænker jeg over om det bidrager til den person jeg gerne vil være.

Passer tingen ind i mine principper om den familie og den mor jeg gerne vil være? Giver den mig energi og motiverer mig til at være en bedre version af mig selv. Eller trækker de hullede yogabukser mig ned til en mor jeg ikke har lyst til at være – du ved den mor der afleverer børn i hullede yogabukser og lægger sig hjem på sofaen og spiser ostepops bagefter. Ud med dem…

30 min hver dag i januar

Her i januar har jeg tilmeldt mig en udfordring online, den handler om at rydde op 30 min om dagen i 30 dage. Jeg er lidt bagud her de sidste par dage, men jeg er klar til at smøge ærmerne op igen og komme i gang.

Indtil videre har jeg fået ryddet ud i flere af vores skabe – der er dog mere endnu at rydde op i. I denne uge skal jeg i gang med køkkenet, og så har jeg en ide om at få ryddet op på loftet indenfor den nærmeste fremtid.

Oprydningstips

Her er mine bedste tips til at komme i gang med at rydde op.

 1. Start med de upersonlige ting. Sengetøj, håndklæder, grydeskeer osv. er langt nemmere at rydde op i end gamle billeder, tegninger fra børnene var små eller dine egne barndomsting.
 2. Fokuser på at hjælpe andre med de ting du ikke selv bruger mere. Det er fantastisk at kunne hjælpe andre børnefamilier hvis du har ting i overskud som du ikke selv skal bruge mere. Brug for eksempel lokale Facebookgrupper eller giv dine ting til genbrug.
 3. Involver hele familien. Selv små børn kan være med til at rydde op og give nogle ting videre til andre, som de ikke selv bruger mere.
 4. Ryd op jævnligt. Selvom det er vigtigt at komme i bund med oprydningen en gang imellem, så er det vigtigt, at det bliver en vane at se på hvilke ting du har i dit hjem. Ellers bliver det lynhurtigt overfyldt igen.

Har du lyst til at få flere tips til hvordan du rydder op i dit hjem, så vil jeg anbefale dig at se den nye Netflix serie med Marie Kondo. Jeg vil også anbefale dig at læse hendes bog Magisk oprydning (reklamelink), den er fantastisk inspirerende, og en god start på projekt “ryd op”!

ryd op

Vil du hjælpe mig videre i min oprygningsproces? Hvad er dit bedste tip til at rydde op i hjemmet?

6 thoughts on “Ryd op – fysisk og mentalt”

 1. Jeg er helt klart en samler! Jeg har så svært ved at sige farvel til både tøj og ting – i modsætning til min mand, som bare smider ud.
  Jeg er blevet bedre til det, men jeg øver mig engang imellem og lukker øjnene.

  Det, jeg har sværest ved er ting fra min barndom og fra mine forældres hjem. – Og børnenes legetøj. Heldigvis står det på loftet, hvor jeg ikke behøver kigge på det, men i løbet af i år vil jeg samle alle kræfterne og rydde op i det! (Lad være med at sige det til min mand, han holder mig bare op på det:-D)

  Mit bedste tip er at rydde op alene. Så er det kun dig, der tager stilling til, hvilke af dine ting, der er vigtige for netop dig:-)

 2. Taaark for sparket, du har så meget ret – jeg må i gang! Det gælder både i køkkenet, i garderoberne og i huset generelt 😀 Åh, sikke et arbejde, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det på flere måder vil lette i hverdagen 🙂

  De bedste hilsner
  Anne Sofie

 3. Hej Tina,

  Sjovt 🙂 Jeg er også startet 2019 op med et oprydningsprojekt – og har allerede set flere af afsnittene i Marie Kondo’s Netflix-serie.
  Jeg var begyndt at synes, at vores “meget lidt” organiserede hjem, var begyndt at dræne mig for energi, så jeg håber oprydningsprocessen kan give mig noget ekstra energi, til rigtig at give 2019 en skalde 🙂
  (Jeg har også kun gået, som katten om den varme grød i et års tid nu, siden jeg første gang læste om KonMari metoden – men det behøver vi selvfølgelig ikke at snakke om 😉 )

  Håber vi vi må følge din rejse 😉

  Bedste hilsner
  Rikke

 4. Vi er også i fuld gang herhjemme. Jeg har rigtig meget brug for orden omkring mig pt. Samtidig skal vi have tømt vores loft, da vi skal have lavet hems. Så det er bare igang.

 5. Oprydning giver ro i sindet ? mit bedste oprydningstips er at sætte uret på 15 min og rydde op i en bestemt zone. Hvis det fx er køkken, så ryd op i en skuffe.
  Hver uge en ny zone. Det virker her og så ophober det sig ikke så slemt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *