Amning er noget af det jeg havde svært ved at tænke konkret på inden jeg fik børn. Jeg viste ikke rigtig hvad det var, andet end at mødre jo gav deres børn mad gennem brysterne. Derfor vidste jeg heller ikke at amning var så meget mere end bare mad. Nu er Ellen 9 måneder, og spiser mere og mere rigtig mad – hvorfor ammer jeg hende så stadig? og hvor længe har jeg tænkt mig at blive ved?

Da jeg fødte Johannes for lidt over 2 år siden havde jeg sat mig det mål at han i hvert fald skulle fuldammes i 3 måneder – vi hørte om alle de gavnlige ting ved modermælk, så selvfølgelig ville jeg gerne give ham det. Jeg hørte måske lidt til dem der inderst inde tænke at amning af større børn var unødvendigt og lidt skørt. Da vi rundede tre måneder, efter en hård ammestart, var det ganske naturligt at fortsætte indtil 6 måneder, da han her skulle starte på at spise rigtig mad.

Efter de 6 måneder ammede vi stadig i mellem måltiderne, til sengetid og om natten. Det blev vores stille stund sammen i en hverdag der blev præget af mere og mere krudt i måsen på Johannes. Da Johannes var 10 måneder, kort efter vi fandt ud af at han skulle være storebror, forsvandt mælken desværre pludseligt, og det satte en stopper for vores ammestunder. Det nager mig stadig lidt, for det var ikke hans valg, men en konsekvens af et valg vi forældre tog.

Nu når Ellen snart de 10 måneder, som er grænsen for hvor “store” børn jeg har prøvet at amme, men jeg tror nu vi fortsætter noget tid endnu. Pt. ammer jeg hende stadig så tit hun efterspørger det, som er ca. 2-3 gange i løbet af dagen, et par gange om aftenen og 1-2 gange om natten. Denne gang har jeg ikke bekymringen over at hun snart skal starte i institution, og dermed ikke kan blive ammet i løbet af dagen hængende over hovedet – vi kan tage det hele i hendes tempo.

Det er igennem mine 2 år som mor, gået op for mig at amning er så meget mere end bare mad. Amning er ud over mad og drikke også tryghed, nærhed og kærlighed. Studier har sågar vist at amning er stress-nedsættende og smertestillende for barnet, plus at der er mange helbredsmæssige fordele for mor også. Hvor længe bliver jeg så ved? Det kan jeg ikke svare på endnu, indtil videre så længe Ellen har behov for det, og det giver mening for os begge to at fortsætte. Uanset hvor hektisk vores dag kan være, så får vi en lille pause bare os to sammen når hun bliver ammet. Og selvom det kan være træls at blive vækket om natten, så elsker jeg vores ammestunder sammen.

4 thoughts on “Hvor længe skal Ellen ammes?”

  1. Hvor er du heldig at I kan have de skønne ammestunder sammen. Jeg kan godt forstå at du bare nyder det og vil blive ved ligeså længe det giver mening for jer begge.

  2. Jeg ammer min pige på 2,5 år og er glad for det. Man kan få hjælp via diverse fb-grupper hvis man søger på toddler nursing. Jeg er selv læge og ser kun sundhedsmæssige fordele ved amning.

    1. Hvor lyder det bare dejligt 🙂 Kan heller ikke rigtig se nogen ulemper ved det, så vi fortsætter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *